Bár sokat ígérnek a nyelvtanulós mobil applikációk nézzük meg mire jó és milyen korlátokkal kell számolnunk, ha pusztán appok segítségével szeretnénk nyelvet tanulni.

Mit ígérnek?

Az appok azt ígérik, hogy napi 10-20 perces gyakorlással meg tudsz tanulni valóban angolul. Különböző technikákat használnak a nyelvtanításra, a legtöbb hallgatós feladatokat kombinálja képi anyaggal, és feleletválasztós kérdésekkel teszteli a tudást. A The New York Times írója szerint, vannak dolgok, amiket valóban meg lehet egy applikációból tanulni, de mindenre nem lesz elég, ha szeretnél megtanulni jól egy nyelvet.

Begyakorolni, begyakorolni, begyakorolni

A nyelvtanulás, nyelvtudás egy nagyon sok összetevős agyi működést kíván. Az a tipusú begyakorlós, drillezős módszer, ami alapja az appoknak, nem fog tudni minden területén a nyelvnek kielégítő tudást szerezni.

A drillezős technika például arra nagyon jó, hogy bizonyos szavakat és kifejezéseket annyiszor látsz-hallasz-olvasol egy ilyen alkalmazásban, hogy a végén tényleg tudsz egy pohár vizet kérni. De a memorizálás és a bemagolt kifejezések visszaadásánál sokkal többet jelent egy nyelvet tudni, hiszen az, hogy tudsz angolul azt jelenti, hogy bármilyen helyzetben tudod a nyelvet használni, még akkor is, ha arról soha nem tanultál konkrét kifejezéseket. Tehát a nyelvtudás sokkal mélyebb annál, hogy csak a megtanult szavakat és kifejezéseket ismételjük vissza.

It’s time to learn!

Az appok segítenek, hogy ne felejtsd el beiktatni az életedbe az angolozást. Ez hasznos lehet, ha az életmódod olyan, vagy épp idegesítő, ha amúgy szeretnél a digitális világtól kicsi pihenőt a nap végén.

A kommunikáció

Egyszerűen élő kommunikáció nélkül nagyon nehéz egy bizonyos szint főlé menni a nyelvtanulásban. Tehát az élő órák mindenképp hiányoznak az applikációs tanulásból és nem helyettesíthetőek semmilyen technikai megoldással.

A nyelvtan

A nyelvtani komplexitás és magyarázat is fog előbb utóbb hiányozni az appos rendszerek ebben is csak egy bizonyos szintig tudnak elvinni.

Hátrány még

Általában magyar háttér nincs, vagyis a teljes folyamatot a tanult nyelven kell végigvinni. Mi magyarok különösen nehezen boldogulunk magyar magyarázatok nélkül. Pedig élő tanulásban, akár teljesen folyhat angolul az óra, sőt cél. De sok ember alapból elutasítja, meg sem meri próbálni az ilyen fajta órákat, mert a rendszer amiben felnőttünk és tanultunk belénk verte a hibázástól való félelmet, a tanulási stratégiáink pedig nagyon szűkösek ahhoz a szabad és kreatív szemléletmódhoz, amire szükség van, ha egy nyelvet pl az adott országban tanulsz, ahol nem lesz magyar segítség. Viszont nagyon hatékonyan meg lehet tanulni így, ha nyitott vagy rá és van motivációd.

Testbeszéd és társaik

Az appokban óriási hiány, hogy a nem elhangzó és nem látható aspektusait a nyelvnek és a beszédnek nem mutatják. Pedig óriási szerepe van a tanulásban ezeknek az aspektusoknak, olyan hiány ez, amit szintén mutat a tény, hogy pusztán ezekkel az alkalmazásokkal egy magasabb szintű nyelvtudás nem elérhető.

Az app nem ember

Elég egyértelmű, de mégis fontos tény. A nyelvtanulás célja, hogy kommunikálni tudj más emberekkel és elég nyilvánvaló, hogy ezt megtanulni, csak más emberekkel való kommunikáción keresztül lehet.

Mire jók az appok akkor végülis?

Kiegészítésnek az élő vagy videós nyelvtanuláshoz remek. Könnyű beiktatni őket a hétköznapokba, hogy ha nem is tudsz épp aznap elülni és elmélyülten tanulni, akkor is tegyél valamit a fejlődésedért. Más irányból közelítenek, mint az élő vagy online tanfolyamok és ezért egy új dimenziót adnak a tanulásnak, kombinálva nagyszerű lehetőség appokkal tanulni.