A nyelvérzékről sok tévhit kering, egyesek azt írják, hogy nincs is olyan. Járjuk körül mi az igazság!

A nyelvérzékről egészen a 1980-as évekig nem született áttörő kutatás. Viszont azóta tudjuk, hogy 4 fontos területe van, amit valóban értékes tudni, hogy hatékonyan tudjunk nyelvet tanulni.

1. A hangok azonosítása

A hangok azonosításának képessége azért fontos nyelvtanulás során, mert az idegen nyelvben mindig sok olyan hang van, ami az anyanyelvünkből teljesen hiányzik. Akinek könnyebben megy ezek beazonosítása, felismerése és a betűvel való összekapcsolás, azok könnyebben fognak tanulni, gyorsabban tudnak haladni majd a nyelvtanulásban. Köztudott, hogy a zenélés, a muzikalitás is támogatja a nyelvtanulást, ennek pont a hangok nüansznyi különbségének felismerése a háttere.

2. A nyelvtani tudatosság, nyelvtan tudás

Ez az összetevője a nyelvérzéknek egyértelműen függ attól, hogy mennyit tanultál magyar nyelvtant. Nem kell azért nyelvésznek lennünk, de egyfajta tudatosság abban, hogy melyik szónak mi a szerepe a mondatban, hogyan állnak össze igeidők stb. meghatározó lesz a nyelvtanulásunk sikerében. Éppen ezért az online tanfolyamokban is fogsz tanulni főnévről és névelőről éppúgy, mint igeidőkről és megnevezéseikről, igen angol nyelven is. Ez a pont a nyelvérzékben bizonyítja, hogy ez nem felesleges, hanem éppen nagyon jól támogatja a tanulást.

3. A szabályok és mintázatok kikövetkeztetésének képessége

A szakirodalom ezt induktív tanulási képességnek nevezi és arra jó, hogy gyorsan felismerj és kategorizálni tud az adott struktúrát, mintázatot, ami a nyelv mutat. Minden nyelvben vannak szabályszerűségek, és ezek felismerése és az összefüggések átlátása óriási előnyt jelent a nyelvtanulás során.

4. A memória

A memorizálás képessége nem csoda, hogy nagy kincs, hisz nyelvet úgy kell tanulni, hogy magolunk, vagy mégsem? Valójában már sokkal szélesebb lehetőségeink vannak szimpla memoriterek helyett arra, hogy szavakat rögzítsünk a memóriánkba és ráadásul oly módon, hogy azokat könnyen, gyorsan elő is tudjuk hívni onnan a megfelelő pillanatban. De a memóriának és memorizálást erősítő technikáknak nagy szerep jut. Ezek mind fejleszthetőek és tanulhatóak, nincs ok aggodalomra, de ha sokat használtad eddig is a memóriád, és könnyedén tanulsz meg fejből verset, dalt, akkor annak nagy hasznát fogod venni a nyelvtanulásban.

Nyelvérzék tehát igenis létezik, és érdemes vele tudatosan foglalkozni, hiszen fejleszthető, erősíthető, mint egy izom és ha tudod, hogy mely pontok játszanak benne szerepet, a nyelvtanulási stratégiáid is igazíthatod hozzá. Az online tanfolyamaim mindegyike ezen alapelvek mentén van felépítve, így erre nem kell külön gondolnod a tanulás során, be van építve a tananyagba.