Sok éve meditálok és mindfulness tréner képzést is végeztem. A saját életemben is rendkívüli hatását látom a rendszeres meditálásnak, innen jött az öltet, hogy miért ne segíthetné a hatékony tanulást ez a módszer?

A mindfulness tényleg egy csodaszer és nem kerül semmibe! Nem kell hozzá semmi, csak egy eszköz, amin lejátszod a vezetett meditációkat és elrepülhetsz néhány percre a béke szigetére bárhol vagy. A meditáció segít lecsendesíteni az agyad, fókuszálnia figyelmed. Mi sem lehetne fontosabb, ha szeretnéd, hogy az idő, ami nyelvtanulásra fordítasz valóban hatékonyan teljen.

A mindfulnessben még az a jó, hogy nem kell különösebben hinni benne. A kutatások szerint, akkor is megtörténik, aminek meg kell. Ha figyeled néhány percig a légzésedet, azonnal fiziológiás szinten is változások mennek végbe a testedben, anélkül, hogy ezt különösebben akarnád. Csökken a stressz szinted. És hát stresszben, nem lehet tanulni, mert ha stresszben vagy, akkor a szervezeted teljesen máshova összpontosítja az energiákat. Biztos te is egy rohanó nap előtt vagy után ülsz le angolul tanulni. Félig még azon jár az eszed, hogy mi volt a munkában vagy a suliba, vagy mi van a családdal. Így csak fél fenékkel ülsz a tanuló padban és máris csökken a hatékonyság.

De mindfulness számos más módon is támogatja a tanulásodat. Segít abban, hogy ne ítélkezz magad és mások felett. Ez azért nagyon fontos a nyelvtanulásban, mert könnyen hasonlítjuk magunkat másokhoz és keseredünk el, hogy nekünk ez sose fog menni. És könnyen ítélkezünk magunk felett, hogy nem vagyunk elég jók, nem haladunk megfelelően. Szégyeljük, ha hibázunk, pedig a hibázás fontos része a nyelvtanulásnak és a fejlődésnek.

A mindfulness meditációk motivációdat is növelni fogják. Hiszen, ha sikerül pár perc alatt a jelenbe hoznod magad, meg fogod érezni az erődet és az energiát, ami segít kitartani, koncentrálni és végigvinni ezt a hosszútávfutást, ami a nyelvtanulás. Ha tiszta a fejed, akkor a képek és a hangok sokkal mélyebbre kerülhetnek a memóriádban mint gondolnád.

A videó tanfolyamokhoz mindfulness meditációk is tartoznak, amit igény szerint át is ugorhatsz, de biztatlak, hogy próbáld ki őket. Nézd meg ezt a videót, ha még bizonytalan vagy: youtube