Biztosan te is sok mindent olvastál már ötleteket, hogy hogyan lehet gyorsan, könnyen megtanulni angolul.

Íme most 5 tipp, ami nem csak az elmúlt 25 éves szakmai tapasztalatom alapul, hanem erősen támaszkodik a technikai újdonságokra is, amik könnyen elérhetővé váltak (pl technikai újítások, mint appok és netflix) az elmúlt években.

tipp 1.

Tanulj minden nap, ha csak 5 percet is! Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy előveszed a könyvet vagy a szótárat. Vedd észre, hogy gyakorlatilag mindig van alkalom a tanulásra. Pl. lehet, hogy kikeresel valami cikket a neten, amit megtalálsz angol nyelven is, és összehasonlítod a címét a magyar változattal (cikk szalagcíme=heading, head=fej máris tanultál valamit 🙂 ) .

tipp 2.

Nézd a filmeket, sorozatokat felirattal innentől! A sorozatok azért jók, mert rövid részek általában, és nagyon szórakoztatóak tudnak lenni. A nyelvezet és a fordulatok is sokszor ismétlődnek, tehát könnyű felszedni belőle szavakat, kifejezéseket. Gyakorlatilag, ha minden nap megnézel egy Jóbarátokat rengeteg tud számítani egy év alatt. Persze legjobb, ha még tanulsz is mellette, mert akkor fogsz egyre többet megérteni, felfogni az angol szövegből. Tényleg nincs új a nap alatt, sokszor kell ismételni, akár ugyanazt a részt is többször megnézni jó ötlet. Erről szól a következő tipp.

tipp 3.

Hallgasd meg ugyanazt a szöveget, párbeszédet, sorozatrészt sokszor. Van az a tanácsom is, hogy hallgassa és nézz minél többet és változatosan, mindig mást. DE! Nagyon nagy haszna van, ha ugyanazt nézed-hallgatod többször. Ha van egy kedvenc filmed vagy sorozatod, és „agyon” nézted már, az a legjobb. Onnan nagyon sok minden be tud épülni az aktív szókincsedbe és elő is tud jönni, egy hasonló szituban.

tipp 4.

Élvezd! Szórakozz! A fenti tippek mindegyike azért zseniális, mert ahhoz kapcsolódik, amit amúgyis valószínűleg szívesen (és rendszerese) csinálsz. Ki nem szeret filmet, sorozatot nézni? Mi van, ha az a feladat, hogy ezt minden nap csináld? Ennél nincs egyszerűbb és mivel élvezed, sokkal jobban fogsz tanulni, könnyebb mélyül a tudásod.

tipp 5.

Ne fordítsd le mindent! Talán ez a legnehezebben megvalósítható tipp az 5-ből. Van egy ilyen kényszerünk, hogy mindent pontosan lefordítsunk, mert pontosak, precizek akarunk lenni és félünk a hibázástól, félünk, hogy elrontjuk, félreértjük és vége a világnak. Pedig dehogy! Hibázni szabad! Sőt kell is! Mert anélkül nincs tanulás, nincs fejlődés. A jó nyelvtanulók pont, hogy remekül tudnak hibázni, nem zavartatják magukat. Így van ez azzal is, hogy nem kell mindent érteni, lefordítani. Nyugodtan lehet nagyvanolú és ha kb. megvan az adott szöveg értelme, akkor menj tovább bátran. Persze vannak feladatok, amikor éppen az a lényeg, hogy minden szót érts, de többször érdemes a mennyiségre menni és pl. könnyített olvasmányokat falni már a tanulás kezdetétől.